Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

HomeDiabetesHypo- en Hyperglycemie

Hypo- en Hyperglycemie

Meer informatie?

De gezochte informatie niet gevonden? Geen zorg! Neem contact op en ik help je graag verder.

Risico op diabetes?

Doe de risicotest op diabetes (8 vragen) om te weten hoe groot het risico is dat je loopt om type 2 diabetes te ontwikkelen binnen de 10 jaar.

Doe de test!

Hypoglycemie

Hypoglycemie of te lage bloedsuiker betekent een glycemie lager dan 70mg/dl

Symptomen zijn moe - honger - zweten -bleek en duiden op een tekort aan glucose (bloedsuiker) in de hersenen en spieren.

U dient onmiddellijk te stoppen met de activiteit waarmee u bezig bent en hersuiker met suikerrijke frisdrank, vruchtensap of druivensuiker. Eet na een kwartier ook een koek of boterham. Meet eventueel nadien uw glycemie terug.

Het duurt minstens een kwartier tot een half uur voordat uw zintuigelijke en motorische functies terug optimaal functioneren. Zo u vroeger terug  uw activiteit opneemt zijn uw handelingen even slecht als deze van een dronken bestuurder.  Autorijden, haag schreren, ladder beklimmen, het is allemaal gevaarlijk. 

U zou niet de eerste zijn dit dit advies niet ter harte neemt van onmiddellijk stoppen, hersuikeren en wachten en alzo op spoedgevallen belanden.

Indien u glicemie verlagende medicatie inneemt zoals een sulfonylurea of insuline dient de dosis hiervan mogelijks altijd of tijdelijk aangepast te worden, contacteer hiervoor uw huisarts of diabetesedcuator. 

Bij inspanning kan uw insulinebehoefte lager liggen en kan dosis medicatie verminderd worden de dagen wanneer een fysieke inspanning gepland staan. (of een boterham of portie fruit meer eten om opnieuw een hypoglycaemie te voorkomen)

Controleer uw bloedsuikerspiegel regelmatig, en let op tekenen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel - zweten, trillen, zwakte, honger, duizeligheid, hoofdpijn, wazig zicht, hartkloppingen, onduidelijke spraak, sufheid, verwardheid en epileptische aanvallen.

Als u hypoglycaemie tijdens de nacht optreed, kunt u wakker worden met een door zweet doordrenkte pyjama of met hoofdpijn. Als gevolg van een natuurlijke rebound-effect, kunnen nachtelijke hypo’s leiden tot een ongewoon hoge bloedsuikerspiegel  bij het meten van nuchtere bloedsuiker in in de ochtend.
 

Hyperglycemie

Hyperglycemie of te hoge bloedsuikder betekent een glycemie hoger dan 200mg/dl. 

Tekenen en symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel

  • vaak moeten plassen
  • verhoogde dorst
  • droge mond
  • wazig zien
  • vermoeidheid
  • misselijkheid

Als u hyperglycemie heeft, dient u uw maaltijden, medicijnen of beide aan te passen.

Een gebrek aan insuline of een slechte werking van de aanwezige insuline zijn de oorzaak. Hierdoor ontstaat een ophoping van glucose in het bloed waardoor een hoge bloedsuiker optreed.

De symptomen  Vermoeidheid of slaperigheid , veel drinken, dorst, vaak plassen.

De overtollige suiker gaat veel water aantrekken en daardoor gaat u veel plassen. Bij een glpycemie hoger dan 180mg/dl tracht het lichaam het overtollige suiker uit de bloedbaan te verwijderen via de urine en daardoor treden desbetreffende symptomen op ( toiletbezoek —> dorst door deshydratatie en veel drinken).

Vermageren zonder reden, nachtelijk toiletbezoek, slecht genezende wonden en troebel zicht zijn ook symptoomen van hyperglicemie waarbij soms de diagnose van diabetes volgt indien nog niet gekend.

Langdurige hyperglicemie kan leiden op lange termijn tot complicaties zoals blindheid, beroerte, hartinfarct, voet amputatie, nierdialyse. 

Het gemiddelde glycemie over 3 maand wordt weergeven in het HbA1c, en indien de boven de 7 a 7,5% stijgt, stijgt de kans op deze complicaties beduidend.

U dient veel water te drinken om uw bloedsuiker te verlagen (uitplassen). Indien u glycemie verlangende medicatie inneemt dient u na te gaan of u deze niet vergeten bent in te nemen.  

Indien u een bijspuitschema insuline heeft kan u dit toepassen.   Meet na 2uur uw glycemie terug. Blijft uw glycemie stijgen of verschillende dagen hoog, neem dan contact op met uw huisarts of diabetesverpleegkundige. Zeker bij waarden boven 250 a 300 mg/dl 

Mogelijke oorzaken van hyperglicemie zijn onvoldoende lichaamsbeweging, onoplettendheid bij voeding, stress, ontsteking en koorts. Medicatie vergeten innemen. 

Tracht hyperglycemie net zoals hypoglycaemie te vermeiden door regelmatig te meten.