Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

HomeDiabetesRijbewijs

Rijbewijs

Meer informatie?

De gezochte informatie niet gevonden? Geen zorg! Neem contact op en ik help je graag verder.

Risico op diabetes?

Doe de risicotest op diabetes (8 vragen) om te weten hoe groot het risico is dat je loopt om type 2 diabetes te ontwikkelen binnen de 10 jaar.

Doe de test!

Alle mensen met diabetes hebben een aangepast rijbewijs nodig. Zij dienen dit af te halen bij de dienst bevolking (rijgeschiktheidsattest opgemaakt door arts en oud rijbewijs meenemen). Ook uw verzekering dient ingelicht te worden, zij mogen uw premie niet verhogen omwille van uw diabetes.

Indien u diabetes type 2 hebt die dankzij levensstijlaanpassingen, enkel orale medicatie of zij die die in zorgtraject zitten (max 2 injecties per dag)  kunnen terecht bij hun behandelende huisarts voor een attest voor een aangepast prive-rijbewijs indien zij geen verhoogd risico op ernstige hypoglycemie hebben of een ernstige hypoglycaemie hebben gehad het afgelopen jaar.

Om uw behandelende arts te overtuigen van een goede glycemieregeling is het noodzakelijk regelmatig uw bloedsuiker te meten. Hiermee kan u aantonen dat u geen hoge waarde heeft en dus uw kans om complicaties zoals vermindering van zicht, doorbloeding en gevoel in voeten (belangrijk voor gas & rempedaal) beroerte en hartinfarct beperkt. Anderzijds toont u ook aan geen ernstige hypoglycemies te hebben die u veilig met de auto rijden onmogelijk maakt.

Tip :
Vraag bij uw onderzoek aanj uw oogarts een verslag voor uw behandelende arts, dit kan nuttig zijn voor het invullen van uw attest.

Andere diabetespatienten dienen dit te vragen aan hun behandendelende diabetoloog. 

Voor een professionele rijbewijs kan u bij uw arbeidsgeneesheer terecht voor verdere informatie (groep 2). 

Indien u een hypoglycaemie heeft tijdens het autorijden, zet u onmiddellijk veilig aan de kant en hersuiker met suikerijke frisdrank, vruchtensap of druivensuiker. Eet na een kwartier ook een koek of boterham. Neem niet onmiddellijk het stuur terug vast. Het duurt minstens een kwartier tot een half uur voordat uw zintuigelijke en motorische functies terug optimaal functioneren. Zo u vroeger terug in het verkeer gaat zijn uw verkeersvaaridgheden even slecht als deze van een dronken bestuurder. 

Bekijk het diabetes zorgtraject: meten is weten met een glucometer