Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

HomeDiabetesVoeding en beweging

Voeding en beweging

Meer informatie?

De gezochte informatie niet gevonden? Geen zorg! Neem contact op en ik help je graag verder.

Risico op diabetes?

Doe de risicotest op diabetes (8 vragen) om te weten hoe groot het risico is dat je loopt om type 2 diabetes te ontwikkelen binnen de 10 jaar.

Doe de test!

Voeding

In tegenstelling tot vaak voorkomende inschatting, bestaat er geen écht specifiek diabetes dieet.  Maar het is wel belangrijk om te focussen op deze voedingsstoffen met veel vezels en weinig vet:

  • fruit
  • groenten
  • volkoren granen

U dient ook minder dierlijke producten te eten, geraffineerde koolhydraten en zoetstoffen. Voedingsstoffen met een lage glicemische index kunnen ook helpen. De glicemische index is een maat van hoe snel de voeding de bloedsuiker laat stijgen . Voeding met een hoog glicemische laat uw bloedsuiker snel stijgen. Voeding met lage glicemische index kunnen bijdragen tot het bereiken van een meer stabiele bloedsuiker.  Voeding met een lage glicemische index zijn typisch voedingstoffen  met een lage glicemische index.

Een diëtiste kan u hierbij helpen om u meer inzicht in uw voedingvoorkeuren te brengen.

Koolhydraatarme voeding bij type 2 diabetes is geen noodzaak

Gezonde voeding vormt vandaag de basis voor de voedingstherapie bij diabetes. Minstens de helft van de dagelijkse energie dient uit koolhydraten te komen (50-55 energie%) volgens de Hoge Gezondheidsraad. De toegevoegde suikers, vallen als de snelle koolhydraten ook hieronder, maar mogen maximaal 10% van de energie voorzien.  Een dieet met minder of arm koolhydraten voor mensen met diabetes is in het algemeen niet aangewezen tenzij uw arts of diëtist dit met u besproken hebben. Bewerkte geraffineerde producten bevatten vaak meer snelle suikers en minder vezels.  Verse groenten bevatten veel vezels en beperkte hoeveelheid koolhydraten, ze vullen dus de maag en geven een verzadigingsgevoel dat langer aanhoudt. 

Probeer ten minste de helft van uw granen als volkoren granen te nuttigen.  Veel voedingsmiddelen gemaakt van volkoren granen zijn beschikbaar in de winkel, met inbegrip van verschillende soorten brood, granen en deegwaren.

Denk als groente als hoofdingrediënt en aardappel en vlees als aanvulling, als smaakmaker. Eigenlijk het omgekeerde van wat meestal gebeurt.

Fysieke activiteit

iedereen heeft nood aan regelmatige aerobe inspanning en mensen met type 2 diabetes vormen geen uitzondering. Krijg het fiat van uw huisarts voordat u aan een inspanningsprogamma begint. (start2 walk, start2 run, start 2….) Kies de activiteit waarvan geniet, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Het meest belangrijke is dat je de fysieke activiteit integreert in je dagelijkse routine.

De betrachting is om minstens 30 minuten of aerobe inspanning/beweging vijf dagen per week. Streching en kracht training zijn eveneens belangrijk. Als u niet actief bent geweest gedurende een stijd , bouw dan langzaam maar gelijdelijk op.

Een combinatie van verschillende bewegingen, aerobe inspanning als wandelen of dansen op de meeste dagen  , gecombineerd met weerstandstraining zoals gewichtheffen of jog twee keer per week helpen beter om je bloedsuiker onder controle te houden dan één enkele soort van inspanning. 

Onthou dat fysieke inspanning uw bloedsuiker doet dalen. Chek daarom regelmatig uw bloedsuiker en pas zo nodig uw medicatie aan in overleg met uw arts of diabetesedcuator om een hypoglycaemie te voorkomen