Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

HomeDiabetesWat is diabetes?

Wat is diabetes?

Meer informatie?

De gezochte informatie niet gevonden? Geen zorg! Neem contact op en ik help je graag verder.

Risico op diabetes?

Doe de risicotest op diabetes (8 vragen) om te weten hoe groot het risico is dat je loopt om type 2 diabetes te ontwikkelen binnen de 10 jaar.

Doe de test!

Bij diabetes of suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Het lichaam van een persoon met diabetes produceert te weinig insuline, een hormoon dat de bloedsuiker doet dalen. Bij de meeste mensen met diabetes reageert het lichaam ook niet meer goed op de geproduceerde insuline. Sommige mensen met diabetes produceren helemaal geen insuline meer.

Verschillende soorten diabetes

De meest voorkomende soort is diabetes type 2. Negen op tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Ze hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren er ook niet meer goed op. Zij komen in aanmerking voor het diabetes zorgtraject vanaf 3 verschillende bloedsuikerverlagende pilletjes,  1 a 2 injecties met insuline per dag of de nieuwe behandeling met injectie van incretine.  Deze worden voornamelijk opgevolgd door de huisars en diabeteseducator in 1ste lijn.

Bij mensen met diabetes type 1 heeft het afweersysteem zich vergist en alle cellen vernietigt die insuline aanmaken. Zij moeten 3 a 4 keer per dag insuline inspuiten en worden opgevolgd  door de diabetoloog en diabeteseducator in het ziekenhuis. (2de lijn, diabetes conventie) Ook mensen met verder gevorderde diabetes type 2 dienen 3 a 4 keer per dag insuline te injecteren en worden opgevolgd in het ziekenhuis, ook wel 2de lijn genoemd.

Waardoor ontstaat diabetes?

Mensen hebben een verhoogde kans op diabetes type 2 als het in de familie zit, een buikje hebben, ze weinig bewegen en veel suikers eten en drinken. Niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt, Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. 

Opsporen van diabetes heeft zin

Diabetes steelt je gezondheid. je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met de ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Uiteindelijk kun je aan de gevolgen van diabetes overlijden. We weten al heel veel over diabetes en hoe ze te voorkomen en behandeld kan worden. Daarom is vroegtijdige opsporing en behandeling van diabetes nodig.

Doe de risicotest op diabetes om te weten of jij ook kans hebt om type 2 diabetes te ontwikkelen binnen de 10 jaar.